Californië-rol Uramaki

Californië-rol Uramaki

De perfecte sushirijst
Voor ruim 1 kg gekookte rijst

 • 550 gram Japanse sushirijst
 • 80 ml Japanse rijstazijn
 • Optioneel: 1 zakje kant- en klare sushipoeder (Tamanoi Sushino)

STAP 1: BEREIDING SUSHIRIJST

Was de rijst met koud water een paar keer schoon. Na de eerste wasbeurt is het water nog erg troebel. Was net zo lang door totdat het water helder is. Laat de rijst 30 minuten uitlekken in een vergiet. Doe de uitgelekte rijst (1½ kopje water op 1 kopje (droge) rijst)  met water in een rijstkoker en zet deze aan. Als de rijstkoker klaar is met koken, laat de rijst gedurende 10 minuten in de rijstkoker nastomen.

STAP 2: MENG DE SUSHIRIJST MET DE AZIJNDRESSING

Doe de gekookte rijst in een ruime ondiepe niet-metalen schaal. Besprenkel de rijstazijn over de warme rijst. Gebruik een vochtige houten pollepel om de rijst en de azijndressing goed met elkaar te vermengen en om eventuele rijstklompjes te breken. Dit doet u door middel van korte snelle slagen. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur voordat u deze verwerkt tot sushi. Dek de rijst af met een vochtige theedoek.

Ingrediënten

 • 4 geroosterde nori-vellen (pak 28 g, Formosa Keiwa)*
 • 4 surimi-sticks (Dodo)*
 • 1 avocado, rijp *
 • 1 komkommer *
 • Japanse mayonaise (Kewpie)*
 • 1 pak tobiko (kuit van vliegende vis)

Smaakmakers

 • Japanse sojasaus (flesje 150 ml, Sakura)*
 • Wasabipasta (tube 43 g, S&B)*
 • Japanse gember (sushi ginger slice pink, Pan Asia)*

Overige benodigdheden

 • Makisu, bamboematje voor het oprollen van de sushi*

* Verkrijgbaar bij Toko Toko Breda

Bereidingswijze:
Snijd de avocado, komkommer en surimi voor de vulling in lange, dunne reepjes van ongeveer ½ cm breed. Doe de surimi in een kom en meng dit met zout en mayonaise. Vervolgens roert u de rijstazijn door een kom met warm water. Bedek het matje met plastic folie. Leg hier een nori-vel op met de glanzende zijde naar beneden. De korte zijde legt u naar u toe. Bevochtig uw handen met het azijnwater, dit om te voorkomen dat de rijst aan uw handen gaat kleven. Verdeel met uw handen 250 g rijst over het nori-vel; begin aan de kant die het dichtst bij u is en stop ongeveer 2 cm van het verste eind. Druk de rijst met uw vingers stevig aan. Bevochtig indien nodig uw handen.

Draai het geheel voorzichtig om zodat de rijst onderop ligt. Leg een reepje avocado, komkommer en surimi in de lengte van de nori-vel. Zorg ervoor dat de ingrediënten evenredig in het midden liggen. Houd de vulling met uw vingers op haar plaats. Til het matje met uw duimen op; begin bij de dichtstbijzijnde kant. Rol de sushi, van u af, stevig op. Doe dit niet te hard, maar zorg voor een gelijke verdeling. Zorg ervoor dat u het matje niet mee rolt. Druk wanneer de rol klaar is, met het matje de bovenkant stevig aan.

Rol het matje uit en leg de sushi-rol, met de naad naar beneden op een snijplank. Maak vervolgens nog drie rollen. Daarna legt u de rol in een rechthoekige schaal met Tobiko. U blijft rollen totdat de rijst is gedekt. Als u niet zoveel Tobiko hebt, gebruik dan uw handen om de Tobiko tegen de rijst aan te drukken.

Snijd tenslotte de randen van de rollen met een scherp mes recht af in 6-8 gelijke stukken. Doop het mes steeds even in water om kleven te voorkomen. Leg de Uramaki op een bord met de gesneden zijde naar boven.

Dien de sushi op met een kommetje sojasaus en evt. wasabi. U kunt de wasabi mengen met sojasaus om vervolgens uw sushi hierin te dippen. Japanse gember wordt voor de smaak ernaast gegeten.