Bittermeloen met rundvlees in zwarte bonen saus

Bittermeloen met rundvlees in zwarte bonen saus

Ingrediënten:

  • 1 bittermeloen
  • 150 gram rundvlees
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
  • ½ halve ui (in plakken gesneden)
  • 2 cm gember  (fijngesneden)
  • 1 theelepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel shaoxing rijstwijn
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 4 eetlepels olie
  • 30 ml water
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • Sesamolie


Sausmix

  • 125 ml water
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oestersaus
  • 1 eetlepel gefermenteerde zwarte sojabonen

Voorbereiding

Doe 1 eetlepel gedroogde zwarte bonen in een kommetje koud water en zet ze 5 minuten opzij. Spoel ze daarna af en de zwarte sojabonen zijn klaar voor gebruik. Met de gladde zijkant van je mes maak je de zwarte bonen plat. Halveer de bittermeloen in de lengte, verwijder de zaden en de vezelige kern. Snijd ze vervolgens in dunne plakken. Snijd het rundvlees tegendraads in waardoor het vlees malser blijft. Mix het rundvlees met de lichte sojasaus, rijstwijn en het aardappelzetmeel. Zet het opzij voor later gebruik. Snijd de gember en de knoflook fijn. Snijd de uien in plakken. 
Mix in een kom 125 ml water, de zwarte peper, de suiker, de oestersaus en de zwarte sojabonen.

Bereidingswijze:
Verhit 2 eetlepels olie in een wok op matig vuur, roerbak de gember en de knoflook voor 1 minuut tot er een aromatische geur vrijkomt. Voeg vervolgens het rundvlees toe en schroei het vlees aan beide kanten dicht. Bak het rundvlees niet te gaar. Schep het vlees eruit en zet het opzij voor later gebruik.

Verhit nogmaals 2 eetlepels in de wok op matig vuur, voeg de gesneden bittermeloen en de uien toe en roerbak ze gedurende 3 minuten. Giet vervolgens de sausmix erbij, dek de wok af met een deksel en laat het sudderen totdat de bittermeloen zacht en gaar is. Doe het rundvlees weer terug in de wok en bak ze weer op met de groente. Draai het vuur naar de laagste stand en meng vervolgens het aardappelzetmeel in een kopje met een beetje koud water tot er een romige vloeistof wordt gevormd. Voeg het aardappelzetmeel toe aan de saus en roer goed door tot er een dikke mengsel ontstaat.  Besprenkel het gerecht met sesamolie.

Voor een extra smaak in het gerecht voeg gesneden chilipeper toe.