Ma Po Tofu

Ma Po Tofu

Ingrediënten

  • 750 g Unicurd pressed tofu for pan, uitgelekt*
  • 250 g runder- of varkensgehakt
  • 2 el donkere sojasaus (Superior Dark Soy Sauce, PRB)*
  • 1½ el Shaohsing Rijstwijn (fles 600 ml, Oriental)*
  • ½ tl donkere sesamolie (fles 210 ml, Chee Seng)*
  • 2 tl peperkorrels
  • 1 el olie
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl fijngehakt gember
  • 1 el chili-bonenpasta (pot 450 g, Har Har)*
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 ½ tl maïzena (pak 420 g, Kingsford’s)*
  • 1 lente-uitje, fijngesnipperd

* Verkrijgbaar bij Toko Toko Breda

Bereidingswijze
Snij de tofu in blokjes. Doe het gehakt, 2 theelepels sojasaus, 2 theelepels rijstwijn en de sesamolie in een kom en schep ze licht om. Rooster de Szechuan-peperkorrels zonder olie in een wok tot ze bruin zijn en geuren. Kneus ze licht. 

Verhit een wok op hoog vuur, voeg de olie toe en laat deze gloeiend heet worden. Roerbak het gehakt bruin en rul. Schep het gehakt er met een draadzeef of schuimspaan uit en verhit de olie tot de vleessappen zijn verdampt. Roerbak de lente-ui, knoflook en gember 10 seconden tot het mengsel geurt. Voeg de chili-bonenpasta toe en roerbak 5 seconden. Meng de bouillon en resterend sojasaus en rijstwijn erdoor. Schenk dit in de wok, breng aan de kook en voeg de tofu en het gehakt toe. 

Breng weer aan de kook, temper het vuur en laat de saus op matig vuur in 5 minuten een kwart inkoken. Bij gebruik van zachte tofu kunt u beter niet roeren, anders breekt de tofu in stukjes. Leng de maïzena met een scheutje water aan tot een romige vloeistof ontstaat en voeg dit aan de saus toe om hem te binden. Breng zo nodig op smaak. Serveer met de lente-ui en Szechuan-peperkorrels. Serveren met bami of Pandan rijst*!